1.       Sürdürülebilirlik Politikası Hakkında

 

Sürdürülebilirlik; bugünün ihtiyaçlarını karşılarken doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yapılan faaliyetlerdir. Sürdürülebilir kalkınma; sosyal, ekolojik, ekonomik, mekânsal ve kültürel boyutları olan bir kavramdır. Kurumsal vizyonumuz, misyonumuz, kültürümüz, değerlerimiz ve etik ilkelerimiz bu sorumluluklarımızı yerine getirirken bize yön vermektedir.

Gündoğan Suites Otel adına yayınlanan bu sürdürülebilirlik politikamız çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, kalite, insan hakları, sağlık ve güvenlik konularını kapsayarak tesisimizin
sürdürülebilirlik performansı ve etkileri tüm paydaşlarımızın dikkatine sunulmaktadır.

Bu amaçla;

Misafir memnuniyetini ön planda tutarak sorumlu üretim, hizmet ve tüketim sağlamak
ve bunu sürekli hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu amaçla misafir memnuniyet oranımızı yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Tüm ürün ve hizmet süreçlerimizde yasal mevzuata ve hukukun üstünlüğüne saygı duyarak, Ulusal ve Uluslararası Kanunlara ve ilgili diğer kanunlara, kurumumuzun uymakla yükümlü olduğu diğer şartlara uygun hareket ediyoruz.

Tüm faaliyetlerimizde kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak çevre kirliliğini önlemeyi, doğayı korumayı, atık miktarını azaltmayı, geri dönüşümü sağlamayı veya zararsız hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefler için sıfır atık belgesine sahibiz.

Otellerimizde enerji kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak ve alternatif yenilenebilir kaynakları kullanımını arttırarak, enerji performansımızı sürekli iyileştiriyoruz. Bu amaçla enerji kullanımı açısından tüm noktalarımızı değerlendirip daha verimli alternatifler oluşturmaya çalışıyoruz. Başlangıç olarak otelimizdeki enerji düzenlemeleri:

  • Aydınlatmalarda yüzde 100 oranında tasarruflu ampul sistemi tercih edilmesi,
  • Klimalarda A++ olan enerji tasarruflu modeller tercih edilmesi,

Yerel ekonomiye olan katkımızın farkındayız, bu sebeple tedarikçilerimizin ve hammaddelerimizin büyük bir kısmının yerel olmasına özen gösteriyoruz. Başlangıç olarak yerel tedarikçi oranımız yüzde 70 olup yerel personel oranı ise yüzde 100’dür.

Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz gelişmeyi; yönetimimiz, çalışanlarımız, konuklarımız, tedarikçilerimiz ve diğer tüm partnerlerimiz ile paylaşmayı ve böylece bu noktada yaratacağımız farkındalığı artırarak, ortak hedef ve başarılara dönüştürebilmeyi amaçlamaktayız. Sürdürülebilir otelcilik anlayışında tüm paydaşlara bu konuda bize eşlik etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.

Bu raporda yer alan bilgiler, aksi belirtilmediği takdirde 2022 – 2023 tarihleri arasındaki performansımızı içeriyor. Bir yıllık periyotlar halinde değerlendirilip yazılı rapor olarak web sitemizde güncellenecektir. Bu raporu hazırlama surecinde bakım onarım raporlarımızdan başlayarak tüm yenileme, satın alma gibi faaliyetlerimizin durumunu göz önünde bulundurarak hazırladık. Düzenli olarak hazırlamayı planladığımız bu raporu gelecekte de sürdürülebilir turizm sektöründeki faaliyetimizi yönetmeye yönelik atacağımız adımları paylaşacağımız önemli bir iletişim aracı olarak görüyoruz.

Gündoğan Suites Otel’in öncelikli olarak ele aldığı çevresel ve toplumsal alanlardaki
faaliyetleri içeren bu sürdürülebilirlik raporunu sunmaktan mutluluk duyarız.

2.       Tesis Tanıtımı ve Tesis Özellikleri

Bodrum’un Gündoğan Beldesi’nde bulunan otelimiz standart, süite, deluxe sınıflarında oda seçenekleri sunan tesisimizde toplam 12 oda bulunmaktadır. Denize 5 dk’lık yürüme mesafesiyle konfor ve rahatlığı vaad etmekteyiz .Oda + kahvaltı hizmet veren otelimizde gün içinde snack aparatiflerle, havuz keyfini yaşayabilirsiniz.

Bodrum merkeze 26 km ,Milas-Bodrum Havaalanına 40 km, Bodrum Otogarına da 20 km mesafededir.

 

 

 

 

3.       Kalite ve Gıda Güvenliği      

Gıdanın kabulünden tüketimine kadar tüm süreçleri kontrol altında tutuyoruz. Güvenliği sağlarken maliyeti düşürmek ve israfı önlemek için önleyici tedbirler alıyoruz. Tedarikçileri de denetim süreçlerimize ekleyerek yerel üreticinin güvenli gıda farkındalığını destekliyoruz.

Misafirlerin ve personellerin kendini güvende hissedeceği alanlar yaratmak için
ulusal ve global tüm çevre kanunları, iş sağlığı güvenliği, bina güvenliği, insan
hakları ile ilgili kanun, yönetmelik ve mevzuatlara uygun olarak otelimiz inşa
edilmiş olup, düzenli olarak gerekli kontrol ve önlemlerin alınmasını sağlıyoruz.

 

4.       Çevre ve Atık Yönetimi

Misafirlerimizin konforundan taviz vermeden, su, elektrik, enerji, kimyasal, katı atık miktarlarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın en aza indirilmesini hedefliyoruz. Sürdürülebilir turizm ilkeleri ışığında aldığımız önlemler ile doğal kaynak kullanımı azaltılmış, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye
indirilmesi ve mümkünse ortadan kaldırılabilmesi için uygulamalar güncellenmiştir.

 

Bu amaçla;

  • Düzenli olarak atık kayıtlarımızı güncelliyor ve geri dönüşüme katkı payı hedeflerimizi kontrol altında tutuyoruz.
  • Atık ayrıştırma ve atık miktarının azaltılması, doğal kaynakların verimli kullanılması vb. faaliyetlerle sürekli çevresel performansımızı iyileştiriyoruz.
  • Atıkların geri dönüşüm/ bertaraf aşamasına kadar takibini yapıyoruz.
  • Çalışanlarımızı ve misafirlerimizi çevreye karşı duyarlı olmaları konusunda teşvik ediyoruz, çalışanlarımıza çevre bilinci ve enerjinin verimli kullanılması ile ilgili
    bilinçlendirme eğitimleri vererek onları geliştiriyoruz.
  • Çalışanlarımızı düzenli aralıklarla “Kimyasal Kullanımı” konusunda eğitiyoruz.
  • Gıda tüketiminde tek kullanımlık ürünlerin kullanımını mümkün oldukça azaltarak büyük ambalajlı kutularla alım yapıyoruz.
  • Tedariklerimizde çevreye duyarlı satın alma politikamız gereğince çevre etiketli ürünler tercih ediyoruz.
  1. Enerji Yönetimi

Enerji tüketimini, her yıl devam eden genel azaltımlar elde etmek ve buna bağlı
karbon emisyonlarını azaltmak için titizlikle izliyoruz. Tasarruf edilebilecek alanlar
tespit ederek aksiyonlar alıyoruz.

Bakım, gözetim ve izleme yoluyla enerji tasarruflarını sürekli analiz ediyor, yeni yatırım projelerimizi de enerji üretimi, çevreye verdiğimiz zararın yenilenebilir enerji kaynakları tercihleriyle azaltılması konularını merkeze alarak planlıyoruz.

6.       Kimyasal Yönetimi

Kimyasalların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi için ilgili firmalarla çalışıyor ve kimyasal atıkların takibini yapıyoruz.

Kullandığımız tüm kimyasalların onaylı, etiketli ve uygun ambalajlarda olması, MSDS’lerin (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) tarafımıza ulaşmış olmasına öncelik veriyoruz. Kimyasal depolarımız çevreye zarar verebilecek sızıntı, dökülme vb. durumlara karşı gerekli önlemler alınmış şekildedir. Kimyasal depolamayı kimyasalın cinsine, üretici firmanın depolama talimatına ve yönetmeliklere uygun olarak yapıyoruz.

7.       Satın Alma

Satın alımlarımızı mümkün olduğunca yakın bölgelerden yapıyoruz. Böylece tedarikçi firmaların teslimat araçlarının CO2 salınımlarını minimize ederek çevreye yapılan etkilerin azaltılması, araç kullanımı ve enerji tüketimi sebebiyle karbon salınımlarımızı azaltabilmek için günü kurtaracak harcamalar yerine yarını hazırlayacak yatırımlar planlanmasını hedefliyoruz. Satın alma politikası çerçevesinde prensiplerimiz; adil ticaret, çevreye duyarlı ve verimli satın alma uygulamalıdır.

8.       Personel ve Çalışma Hayatı

Tüm çalışanlarımızın sağlıklı, mutlu ve güvenli bir iş ortamında çalışmasını önemsiyoruz. İstihdam ettiğimiz personellerin bölge halkından olmasına dikkat ediyoruz. Bu şekilde ekonominin çarpan etkisiyle, istihdam ettiğimiz personelin bölge içerisinde ekonomiyi canlandırmasına katkı sağlamaktayız. Aynı zamanda bölge halkının kendi bölgesinin dışında iş imkânları aramaktansa, bölgesinde kalmasına yardımcı oluyoruz.

Farklı ülkelerden ve milliyetlerden gelen misafirlerimize hitap eden uluslararası standartlarda hizmet veren bir işletme olarak misafir ve çalışanlarımız için milliyet, ırk, dil, din vb. ayrımı yapmak hem otelcilik hem de çalışma prensiplerimize aykırıdır.

Çalışanların çalışma saatlerine göre ulaşımına destek için servis desteği sağlıyoruz.

İsrafı önleme konusunda en iyi iyileştirme yapan departman için izin desteği veriyoruz.

Tüm çalışanlarımıza cinsel tercih, yaş, cinsiyet, etnik köken, dini inanç, maluliyet durumlarına bakılmaksızın adil davranmak başlıca sorumluluğumuzdur.

Bu kapsamda:

  • Açık, eşit, şeffaf, adil çalışanların da dahil olduğu bir ortak yöntem anlayışını benimseriz.
  • Eşit, standart, güvenli şartlarda çalışma imkanı sunarız.
  • Problemlerin dinlenmesi ve çözümüne öncelik veririz.
  • Adil, yasal düzenlemeleri ve belirlenmiş standartları karşılayan bir çalışma ve ücretlendirme politikası güderiz.
  • Çalışanlarımızı dinler, fikirlerin özgürce beyan edilebildiği, diyalogun geliştirildiği bir iletişim modeli uygularız.
  • Çalışanlarımıza güvende olduklarını hissettirir, kişisel bilgilerini koruruz.
  • Çalıştığı yeri tanıma, kendini geliştirme ve eğitim hakkını önde tutarız.
  • Sunduğumuz sosyal haklar, yan haklar ve ödüllerden tüm çalışanlarımızın yararlanmasını sağlarız.

 

9.       Kültürel Miras

Tarihimize ve kültürümüze saygı, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli değerlerimizdendir.  Hızlı nüfus artışı sebebi ile kentlerin çok önemli dönüşümlerle karşı karşıya kalacağı gözlemlenmektedir. Özellikle çevresel ve kültürel kayıpların yaşanacağı ve kültürel mirasın da bu sürecin tehdidi altında kalacağı öngörülmektedir. Bu amaçla tüm çalışanlarımız ve misafirlerimizin konu hakkında bilgilendirilmesine katkı sağlıyoruz. Bodrum’un tarihi ve kültürel alanlarını misafirlerin rahat ulaşabileceği QR kod sistemiyle görseller aracılığıyla tanıtıyoruz. Bodrum’un yerli halkının el emeği bazı işlemelerini, ürünlerini otel içerisinde sergiliyoruz. Misafirlere bölgenin yemek, coğrafi işaretli ürünler, aktivite, kültür ve -geleneklerinin tanıtılmasına destek veriyor, (dini mekânlar, kültürel mekânlar, doğal zenginlikler vb.) bunun için çalışanların eğitilmesini sağlıyoruz. Ayrıca tüm bu çevremizdeki kültürel mirasımızla ilgili bilgileri web sitemizde paylaşıyoruz.

10.    Çocuk İstismarı ve Taciz

Çocukların korunması için herkesin sorumluluk taşıması gerektiğine inanıyoruz. Çocuk refahının ve çocukların her çeşit zarardan korunmasının son derece önemli olduğunu ve alakalı olduğumuz tüm çocukların fiziki ve zihinsel tacizden korunmasının temel görevimiz olduğunu biliyoruz.  Tüm ekibimize, çocuk istismar türlerini (fiziksel, cinsel, duygusal istismar ve ihmal) öğretiyor, çocuk istismarı ihbar etme uygulamaları ve bu kapsamdaki toplumsal yükümlülüklerimizi içeren eğitimler veriyoruz.

 

11.   Tasarruf Tedbirleri

  • Kahvaltı servisinde kullanılan biber, salatalık, domates gibi ürünleri mahalle pazarlarımızdan tedarik ediyoruz.
  • Bölgedeki yiyecek içecek sektör üyelerinin de kazanmasını hedeflediğimizden yalnızca kahvaltı dahil çalışıyoruz. Misafirlerimizi çevredeki market, restoran, kafe gibi alanlara yönlendiriyoruz.
  • Misafirlerimizi bu konuda bilgilendirerek ekstra talepler dışındaki çarşaf ve havlu değişimlerini daha az sıklıkta yaparak deterjan ve su kullanımını azaltmayı hedefliyoruz.
  • Otelimizde sıcak su güneş enerjisi sistemiyle sağlanıyor.
  • Duş başlıklarının tasarruflu olan modelleriyle değişimini planlıyoruz.
  • Tedarikçilerimizi olabildiğince yarımada sınırları içerisinden seçiyoruz.
  • Bahçe aydınlatmalarımızı gün doğumu ve batımına göre açılıp kapanacak şekilde ayarlıyoruz.
  • Tek kullanımlık servis ekipmanları kullanmıyoruz.
  • Misafirlerimizi yakın mesafe yerlere ulaşımlarında yürümeye teşvik ediyoruz.
  • Misafirlerimizi başta Gündoğan Pazarı olmak üzere yarımadada kurulan pazarlara yönlendiriyoruz.

 

BODRUM KÜLTÜREL VE TARİHİ YERLER

 

Herkesin içinde bir aşk barındırdığı Bodrum, mitler döneminden günümüze kadar Akdeniz’in en gözde yerleşim yerlerinden biri olmuştur. İlk olarak “Halikarnassos” olarak isimlendirilen belde, daha sonra “Bodrum” ismiyle anılmaya başlanmıştır ve “Karya” ismi verilen bölgenin en önde gelen şehirlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Bodrum’un en ünlüleri; Yel Değirmenleri ve Bodrum Kalesi, beldenin simge yapılarıdır ve en ünlü ziyaret noktalarının başında gelmektedir.

Müze kart; Müze kart ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere bölgedeki birçok antik bölge ve müzeyi ek ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

1. Bodrum Kalesi

Burası neresi? Bodrum Kalesi, 1406-1522 yılları arasında inşa edilmiş olan, Bodrum’un savunmasında önemli görevler üstlenmiş bir yapıdır. Kale, iki liman arasında yapılmıştır. Kare plana sahip olan Bodrum Kalesi, 180×185 metre ebatlarındadır. Kalenin en yüksek noktası olarak kabul edilen Fransız Kulesi ise 47,5 metre yüksekliğe sahiptir.

Neden gitmeliyim? Bodrum Kalesi, Bodrum’un simge yapılarının başında gelmektedir ve bünyesinde bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi, burasını Bodrum’un en önemli turistik noktaları içinde saymamızı sağlamaktadır.

  • Adres: Çarşı, Kale Cd., 48400 Bodrum/Muğla
  • Telefon: (0252) 316 10 95
  • Ziyaret saatleri: Nisan-Ekim (yaz dönemi) 08.30-18.30, Kasım-Mart (kış dönemi) 08.30-16.30. Kış aylarında pazartesi günleri kapalı.
  • Otelimize mesafesi:

 

2. Bodrum Antik Tiyatro

Burası neresi? Göktepe’nin güney yamacında bulunan Bodrum Antik Tiyatro’nun tarihi MÖ IV. yüzyıla dayanmaktadır. Roma İmparatorluğu Çağı tiyatro tarihinin yazıldığı bu önemli yapı günümüzde konser alanı olarak kullanılmaktadır. 1990 yılında restore edilmiş olan tiyatro müthiş manzarası ile halkın kullanımına sunulmuştur. Aynı zamanda, Anadolu’nun en eski antik tiyatrosu olma özelliğini de taşıyan yapı mutlaka görülmesi gereken tarihi bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Bu etkileyici sanat alanı, günümüzde de çeşitli sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Hem keyifli bir etkinliği seyretmek hem de bölgenin tarihi dokusunu daha iyi hissetmek için Bodrum Antik Tiyatro, kesinlikle listenizde olmalıdır.

Kaçırmayın! Dilerseniz  buradaki etkinlikleri takip ederek planlamanızı yapabilirsiniz. Bu arada taş koltuklar biraz sıcak olduğundan yanınızda bir minder getirmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Yeniköy, Bodrum, Muğla
  • Telefon: 0252 316 80 61
  • Ziyaret saatleri: Yaz döneminde 09.00-19.00, kış döneminde ise 08.00-17.00
  • Otelimize mesafesi:

 

3. Myndos Antik Kenti

Burası neresi? Antik yazıların kaynağı Gümüşlük beldesinde bulunan Myndos Antik Kenti’dir. Akdeniz ve Ege kültürünün kesişim noktasında yer alır. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan şehrin büyük bir kısmı sular altında kalmıştır. MÖ 640’lı yıllarda Lelegler tarafından kurulan 8 kentten biri olarak kabul edilir. Farklı milletlerin mimari fikirlerini gözlemleyebilmek mümkündür ve özellikle henüz gün yüzüne çıkarılmamış pek çok önemli kalıntının antik kentin su altında keşfedilmeyi beklediği düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Myndos Antik Kenti, ulaşım anlamında kolay, yol üstü bir noktada yer alıyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımı esnasında burası muhteşem fotoğraflar çekmek için çok önemli bir ziyaret noktası olduğundan Bodrum gezisi için Myndos Antik Kenti, uğranması gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Eskiçeşme, Bodrum, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Otelimize mesafesi:

 

4. Myndos Kapısı

Burası neresi? Myndos Kapısı’nın, MÖ 360’lı yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kapı, Karya Satrabı Maussolos tarafından yaptırılmıştır. Antik Myndos şehri içinde bulunması nedeniyle aynı isimle anılmıştır. Etkileyici bir görünüme sahip olan kapı, Bodrum’un önemli tarihi noktaları arasında bulunmaktadır. Savunma amacıyla inşa edilmiş yapı, Halikarnassos için çok önemli bir koruma duvarı oluşturmuş ve görevini layıkıyla yerine getirmiştir. Hatta şehri ele geçirmek isteyen Büyük İskender bile bu kapıyı aşamamıştır. Şehrin korunması adına inşa edilmiş diğer bir kapı olan Mylasa Kapısı ise yok olmuştur.

  • Adres: Eskiçeşme, Bodrum, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Otelimize mesafesi:

5. Halikarnas Mozolesi

Burası neresi? Halikarnas Mozolesi, Bodrum’un görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. MÖ 353 yılında Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır ve “Kral Mausollos’un Mezarı” olarak da isimlendirilmektedir. Günümüzde müzeleştirilmiş olan bir mezar anıtıdır. Bodrum Kalesi’ne epey yakın bir konumda bulunmaktadır. Mozole, hem Yunan hem de Mısır mimarisini temsil etmektedir.

Halikarnas Mozolesi taşları, Bodrum Kalesi inşası sırasında kullanılmıştır. Anıtın yaklaşık 1500 yıl ayakta kaldıktan sonra bir deprem sonucu yıkıldığı varsayılmaktadır. Müzenin kalan parçaları British Museum’da sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi’nden her ne kadar geriye çok fazla bir şey kalmamış olsa da mutlaka görülmesi gereken en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Tepecik, Turgut Reis Cd. No:93, 48440 Bodrum/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.30-18.30, Kış dönemi 08.30-17.30
  • Otelimize mesafesi:

6. Karakaya Köyü

Burası neresi? Konumu itibariyle denizden gelen saldırılara açık bir yer olan Bodrum’da güvenli yerleşim yerlerinden biri Karakaya Köyü olmuştur. Burası 14. yüzyıldan sonra kurulmuştur ve yaklaşım 700 yıllık geçmişi ile Bodrum’un tarihi için çok önemli bir hazinedir. Köyün kurulduğu yer 450 metre rakıma sahiptir ve birbirine benzeyen taştan yapılmış evler muhteşem bir görüntü sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Karakaya Köyü, bölgedeki tarihi taş mimarisinin en güzel örneklerinden biri olması nedeniyle Bodrum’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Karakaya Köyü aynı zamanda sahip olduğu muhteşem Gümüşlük Koyu manzarası ile de bilinmektedir. Bu nedenle köye geldiğinizde bu enfes manzarayı da mutlaka seyretmelisiniz.

  • Adres: Karakaya Mahallesi, Bodrum, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Otelimize mesafesi:

 

 

 

 

 

7. Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü

 

 

2013 yılından beri hizmet veren Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, yolcuların konaklamaları ve ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla açılmıştır. İlçe merkezine 13 km mesafede olan Sanat Köyü, Bodrum Yakaköy sınırları içerisinde yer alır. Özel aracınızla köye yaklaşık 20 dakikada ulaşabileceğiniz gibi şehir merkezindeki toplu taşıma araçlarını kullanarak da köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Olağanüstü mimarisi ve konumu nedeniyle ziyaretçilerinin beğenisini kazanan mekanın içerisinde; tasarım atölyeleri, el işi dükkanları, sanat galerisi, restoranlar ve kafeler bulunmaktadır.

Heykel, resim vb. sergilerin düzenlendiği, film ve dans gösterilerinin yapıldığı mekanda aynı zamanda konserler ve defileler gibi çeşitli sanatsal ve kültürel faaliyetler de gerçekleştirilmektedir.

Özellikle yaz aylarında nişan, düğün gibi davet organizasyonlarının düzenlendiği Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde, sergi alanı olarak ayrılan “Sandık Odası” bölümünde, yerel halkın günlük hayatta kullandığı çeşitli eşyalar sergilenmektedir.

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde düzenlenen sergiler, etkinlikler ve eğlenceli organizasyonlarla keyifli dakikalar geçirebilir, unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

  • Adres: Yakaköy, Bodrum, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç haftanın her günü 10:00 – 20:00
  • Otelimize mesafesi:

8. Yel Değirmenleri

Burası neresi? Bodrum Yel Değirmenleri, hem görüntüsü hem de tarihsel geçmişi nedeniyle Bodrum’daki tarihi simgeler arasında bulunmaktadır. Değirmenlerin 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir ve toplamda 7 tane bulunmaktadır. Uzun süre yapılış amacına uygun bir şekilde kullanılan değirmenlerden günümüze sadece bir tanesi eksiksiz bir şekilde ulaşabilmiş, diğerlerinin ise özellikle pervaneleri hasar görmüştür.

Neden gitmeliyim? Bodrum’a gelenlerin görmeden dönmediği yerlerden olan yer değirmenleri, Bodrum hatırası fotoğraflar çekmek için gidilebilecek en önemli yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Dağbelen, Bodrum, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Otelimize mesafesi:

9. Osmanli Tersanesi

Burası neresi? Tarihi 1700’lü yıllara dayanan tersane, günümüzde sanat galerisi olarak hizmet vermektedir. Yapının arkasında Osmanlı Mezarlığı bulunmaktadır. Liman kenti olması dolayısıyla o dönemin önemli yapılarından olan tersanede Osmanlı Donanması için yeni gemiler inşa edilmiştir. Günümüzde restore edilen Osmanlı Tersanesi çeşitli sergiler ve sanat etkinlikleri için kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tersane’de Osmanlı’nın denizcilikle ilgili önemli isimlerine ait mezar ve türbeler bulunmaktadır. Aynı zamanda günümüzde gerçekleştirilen sanatsal faaliyetler de burayı cazip kılmaktadır.

Kaçırmayın! Tersanenin tepesine çıktığınızda karşınıza çıkan etkileyici yat limanı manzarasını da kaçırmamanızı öneriyoruz.

  • Adres: Eskiçeşme, Neyzen Tevfik Cad. No:5, 48400 Bodrum/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Otelimize mesafesi:

10. Apostol Kilisesi

Burası neresi? Apostol Kilisesi, Küçük Tavşan Adası’nda bulunmaktadır. MÖ 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kiliseye 6 ile 12. yüzyıllar arasında çeşitli eklemeler yapıldığı tahmin edilmektedir. Adanın ismi kiliseden ötürü “Aziz Apostol Adası” olarak da adlandırılmaktadır.  Ayasofya Camii ile benzer özelliklerle inşa edilmiştir ve iki yapının birbirine yakın zamanlarda inşa edildiği düşünülmektedir. Kilise inşa edilirken bazilika planlı bir şekilde yapılmıştır. İtalya ve Türkiye tarafından korunmaya alınmıştır. Tarih severler için saklı hazine niteliğindedir.

Neden gitmeliyim? Hem İtalya hem de Türkiye tarafından 1996 yılından bu yana gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları, kilisenin dünya için ne kadar önemli bir dini durak olduğunu bizlere göstermektedir. İşte tam da bu nedenle Bodrum’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler hakkında bir listede Apostol Kilisesi’nin de mutlaka olması gerektiğini düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Kilisenin bulunduğu yer aynı zamanda muhteşem bir manzaraya da sahip olduğu için bu manzaranın tadını da çıkarmayı ihmal etmeyin.

  • Adres: Göltürkbükü, Küçük Tavşan Adası, Bodrum, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Otelimize mesafesi:

 

16. Zeki Müren Sanat Müzesi

Burası neresi? 1980 senesinde yerleştiği ve 1996 senesinde, vefat edene dek yaşadığı Bodrum’da Sanat Güneşi Zeki Müren’in anısına bulunan müze, sanatçıya dair pek çok farklı detayı görmek için güzel bir fırsat. Sanatçının yaşamış olduğu iki katlı ev, 2000 yılında müzeye dönüştürülerek ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır. Müze içinde sanatçıya dair çeşitli belgeler, sahne kıyafetleri, fotoğraflar gibi önemli materyaller görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ülkemizin yetiştirmiş olduğu en güzide sanatçılardan biri olan Zeki Müren hakkında önemli bilgiler edinmek için Zeki Müren Müzesi’ni Bodrum’da görülmesi gereken önemli yerler listenize eklemelisiniz.

  • Adres: Kumbahçe, Zeki Müren Cd. No:11, 48400 Bodrum/Muğla
  • Telefon: 0252 313 19 39
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 08.30-17.00
  • Otelimize mesafesi:

 

 

 

 

 

 

 

Müzeler ve Tarihi-Dini-Kültürel Yapı İçeren Alanların Ziyaretlerinde

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Müzeler; kültür, sanat, doğa, bilim ve teknoloji alanlarına ait objeleri ve hikâyeleri içinde barındıran mekânlardır. Müzelerde bulunan gerçek objeler karşısında öğrenme daha ilgili ve heyecanlı olmakta, etkili bir öğrenme gerçekleşmektedir. Müzelerin en önemli görevlerinden biri de insanları eğitmek ve bilgilendirmektir.

  • Müzede yapılan uyarıları dikkate alınız.
  • Görevlilerin uyarılarına ve müze içerisinde asılı olan ziyaret kurallarına uymak,
  • Girişlerde, eğer gerekiyorsa mutlaka kimlik-müze kart ibraz etmek, biletli giriş yapmak.
  • Müzede uyulması gereken en önemli kurallardan bir tanesi sessiz olmak ve gürültü yapmamaktır.
  • Müzede sergilenen eserlere ve kasalarına (kaidelerine) dokunmamak, üzerlerine yazı yazmamak (bu uyarı özellikle açık hava müzelerine ve ören yerlerine giderken yapılmalıdır), eşyalara zarar vermemek.
  • Gezilen müzedeki uyarıya göre fotoğraf çekmeyiniz / çekebilirsiniz,
  • Gezilen müzedeki uyarıya göre flaşlı çekim yapmayınız / yapabilirsiniz, (bu uyarılar gidilecek müzenin kurallarına göre yapılmalıdır).
  • Anlatılanları dikkatle dinlemek, merak ettiklerinizi rehberinize ve (varsa) müze eğitim uzmanlarına sorunuz.
  • Eserler hakkında bilgisine başvurduğumuz görevliye teşekkür etmek.
  • Müzelere yiyecek ve içecekle girmemek,
  • Yerlere çöp atmamak,
  • Grup halinde yapılan gezilerde, gruptan ayrılmamak, Gruptan ayrılır, kaybolduğunuzu düşünürseniz görevlilerden yardım isteyerek danışmaya gidiniz.
  • Gezi sırasında başkalarını rahatsız edici davranışlardan kaçınmak

 

İnanç Turizmi olarak geçen toplu ibadethanelerin (camii, kilise, sinagog vb.) ziyaretlerinde ise; gezilecek olan ibadethanenin dini açıdan dikkat edilmesi gereken hususlara uyulması ve hoşgörülü olarak ziyaret edilmelidir.

  • Girişlerdeki görevliler tarafından yapılan uyarılarının dikkate alınması,
  • Gerekli olması halinde giriş alanlarında bulunan uygun giysilerin giyilmesi
  • Ziyaret alanlarında ibadet eden kişileri rahatsız etmemek, sessiz olmak ve gürültü yapmamak,
  • Yiyecek ve içecekle girmemek, yerlere çöp atmamak

gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Doğal Alan Gezi ve Ziyaretlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Girişlerde görevliler tarafından yapılan uyarıların dikkate alınması,
  • Ağaçlık alanlarda ateş yakmamak,
  • Çöpleri ve özellikle cam, sigara izmaritlerini yerlere atmamak,
  • “Girilmez” ve “Yüzmek Yasaktır” diye belirtilen yasaklı alanlara kesinlikle girmemek,
  • Doğada yaşayan bitki ve hayvan gibi tüm canlıların yaşam alanlarına zarar
WeCreativez WhatsApp Support
WhatsApp üzerinden hızlıca iletişime geçebilirsiniz.
👋 Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?